În momentul acesta cauza tulburării de spectru autist este necunoscută. Aceasta e o tulburare complexă care poate să apară ca și rezultat al predispoziției genetice, al mediului sau a altor factori necunoscuți. Ceea ce privește factorii genetici, specialiștii consideră că există anumite gene ce sunt transmise de la părinte, iar acest lucru îl face pe copil vulnerabil în fața tulburării. Există cazuri de tulburare care se continuă în familie, adică un frate mai mic al unui copil cu autism poate dezvolta tulburare de spectru autist si e comună situația în care gemenii monozigoți să o dezvolte amândoi. Mai departe, factorii de mediu ajută la a dezvolta tulburării dacă persoana este predispusă genetic spre tulburare și este expusă la anumiți stimuli de mediu. Aici enumerăm nașterea prematură înainte de 35 de săptămâni, consumul de alcool sau a unor medicamente de către mamă în timpul sarcinii, spre exemplu tratamente pentru epilepsie. Nu s-a găsit nicio legătură între poluare sau infecțiile din timpul sarcinii cu riscuri de a dezvolta tulburarea. Mai sunt tulburări asociate cu austismul și anume: distrofia musculară, sindromul Down, paralizia cerebrală, epilepsia infantilă sindromul X fragil sau sindromul Rett. www.nhs.uk

Cât despre factorii de risc, Manner et al. publică un studiu care se concentrează asupra factorilor de sarcină ce ar putea afecta copiii și a dezvolta TSA. Specialiștii au constatat ca aproximativ 12% din diagnosticele cu autism prezintă în anamneză nașteri premature, dimensiuni foarte mici la naștere sau
nașteri prin cezariană.


Un alt studiu, pilot, din anul 2016 conchide că, acei copii care sunt născuți în 2006 primesc evaluări și diagnostic de TSA la vârste mai mici comparativ cu copiii care s-au născut în 2002, astfel cresc șansele copilul să intre mai repede într-un program de terapie și aceasta înseamnă un prognostic mai bun privind recuperarea.


Un alt subiect abordat în cercetare a fost diferența de timp între nașterile a doi copii, s-a observat că cei concepuți în mai puțin de 18 luni după nașterea anterioară a mamei au o probabilitate mai mare de a avea autism în comparație cu cei concepuți între 18 și 59 de luni după nașterea anterioară a mamei.


Plecând de la primele diagnostice de TSA și până în prezent, numărul de copii diagnosticați crește îngrijorător. Autism Speaks din UK și Centers for Disease Control and Prevention din USA ne oferă următoarele date:

  •  in 1970 : 1 din 5000 copii erau diagnosticați cu o tulburare de spectru autist
  • in 1999: 1 din 500 copiii au fost diagnosticați cu o tulburare de spectru autist
  • in 2009: 1 din 110 copiii au fost diagnosticați cu o tulburare de spectru autist
  • in 2010: 1 din 68 copii au fost diagnosticați cu o tulburare de spectru autist.

Tulburarea de spectru autist a devenit una dintre problemele majore pentru sănătatea publică mondială, deoarece aceasta se manifestă pe parcursul întregii vieți și totodată datorită comorbidităților asociate tulburării.

Psiholog Giorgiana Anton-Benga

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.