Bullying-ul este un fenomen foarte răspândit atât printre cei mici, cât și printre cei mari. Fiindcă poate lăsa răni emoționale adânci este important să discutăm despre acesta mai ales cu copiii noștri. Acesta poate să fie de diferite feluri.
Bullying fizic înseamnă a răni pe cineva sau lucrurile cuiva într-un mod fizic prin împins, lovit, pus piedică ori distrugerea obiectelor victimei.
Bullying-ul verbal înseamnă a răni pe cineva folosind cuvinte spuse sau scrise. De exemplu prin batjocorire, amenințări, comentarii nepoliticoase sau nepotrivite ori scrierea de comentarii care rănesc victima.
Bullying-ul emoțional înseamnă a răni pe cineva prin încercarea de a distruge reputația sau relațiile victimei, prin ignorare și excludere, răspândirea de zvonuri, manipularea și controlarea victimei pentru a o determina să facă ce dorește cel/cea care o hărțuiește sau punerea victimei într-o situație rușinoasă.
Cyber bullying-ul înseamnă a răni pe cineva folosind tehnologia, prin intermediu mesajelor scrise, a platformelor sociale, spre exemplu postarea de imagini nepotrivite ale victimei, trimiterea de mesaje amenințătoare sau crearea unui cont fals pentru a impersona victima.
Cum ne putem da seama dacă copiii noștri sunt victime ale bullying-ului? Mai jos am scris despre câteva dintre semnele bullying-ului la care ar trebui să fim atenți.
- Răni care nu pot fi explicate
– de ex.: copilul ajunge acasă cu vânătăi, tăieturi, zgârieturi, alte răni. Acestea pot însemna că este victimă a bullying-ului fizic. - Folosirea device-urilor electronice mai puțin sau mai mult ca altădată
– de ex.: dacă copilul dumneavoastră obișnuia să își verifice în mod constant telefonul, dar acum îl ține mai mult închis sau dacă verifică într-un mod anxios ce se întâmplă pe internet, acestea ar putea fi semne că este victima cyberbullying-ului. - O scădere semnificativă a notelor
– de ex.: copilului îi scad brusc notele la școală sau chiar lipsește de la ore. - Modificarea obiceiurilor/tiparului de somn
– de ex.: copilului i se schimbă tiparul de somn. Acesta fie suferă de insomnie sau doarme anormal de mult sau suferă coșmaruri în mod frecvent. - O schimbare în obiceiurile alimentare
– de ex.: copilului îi scade sau îi crește apetitul alimentar. - Implicarea în comportamente (auto)distructive
– de ex.: copiii care sunt victime ale bullying-ului sunt mai predispuși în a se angaja în activități care îi pot răni. - Pierderea unor obiecte valoroase sau chiar a unor obiecte vestimentare
– de ex.: copilul pare a fi cu “capul în nori” și pierde diverse obiecte. Asta ar putea însemna că i-au fost luate sau distruse de către persoana care îl hărțuiește. - Îndepărtarea de familie, prieteni și activitățile școlare
– de ex.: copilul se închide în sine, își evită prietenii și activitățile școlare care altădată îi făceau plăcere. - Îmbolnăviri mai dese.
– de ex.: copilul poate acuza dureri de burtă sau de cap mult mai des ca înainte. - Pierderea prietenilor sau a tovarășilor de joacă.
– de ex.: copilul nu mai iese la joacă cu prietenii la fel de des ca înainte și petrece tot mai mult timp singur, se izolează.
Echipa Playful Psychology