De ce este nevoie de consiliere cognitiv-comportamentală dacă copilul a trecut printr-un program de terapie ABA?

Este un concept relativ nou pentru părinții copiilor cu autism sau alte tulburări pervazive de dezvoltare. Noi venim cu soluții și grijă pentru toti clienții și ne dorim ca ei să reușească intergrarea socială din toate punctele de vedere, atât comportamental cât și emoțional. În următoarele rânduri veți descoperi de ce propunem acest tip de terapie și care este beneficiul terapiei.

Consiliere cognitiv-comportamentală în continuarea programului ABA

Consilierea cognitiv-comportamentală în continuarea programului ABA s-a dezvoltat pentru a veni în ajutorul persoanelor cu autism sau alte tulburări pervazive de dezvoltare prin abordarea dificultăților care sunt întâmpinate cu precădere la nivel emoțional și care apar adesea în mediile sociale. Acest proces este structurat pentru a înțelege că alături de stimul și comportament există și gânduri, iar toate acestea se vor lucra într-o manieră prietenoasă concretă, repetitivă și cu ajutor vizual.

Având în vedere că deficitele sociale la persoanele cu TSA contribuie la experimentarea  anxietății, iar apoi acestea cauzează intensificarea problemelor sociale, este esențial ca indivizii să învețe și să fie conștienți de cum anume pot gestiona emoțiile și situațiile sociale. Familia face parte din tot procesul terapeutic fiind implicată și învățată cum să-i ghideze pe copii atunci când aceștia se confruntă cu o situație reală dificilă.

Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare verbală prin care persoanele sunt ghidate să-și gestioneze problemele prin schimbarea modului în care gândesc și se comportă. Acest proces este posibil, deoarece persoanele sunt ajutate să observe și să înțeleagă cum pot să fie gândurile, comportamentele și emoțiile lor afectate. Totodată, este concepută pentru a învăța noi moduri de gândire și strategii benefice de rezolvare de probleme.

Terapia cognitiv-comportamentală este eficientă pentru persoanele de toate vârstele, se lucrează atât cu copiii cu autism înalt funcțional cât și cu adolescenții și adulții care au finalizat programul de terapie ABA sau care au nevoie de îndrumare atât comportamentală cât și emoțională ori socială. Acest proces terapeutic susține faptul că ființele umane sunt îndreptate spre a-și crea sens în viața de zi cu zi, astfel comportamentul lor nu se rezumă doar la stimul și răspuns, ci este capabil să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui dând-i un sens încărcat de emoție, iar apoi se comportă, adică există un stimul, apoi acest stimul trece prin procesul gândirii și ulterior apare comportamentul.

STIMUL -> CE GÂNDESC DESPRE STIMUL -> COMPORTAMENT

Consilierea cognitiv-comportamentală urmărește următoarele aspecte:

  • Cum recunoaștem legătura dintre situație, gânduri și comportament.
  • Cum recunoaștem și conștientizăm gândurile negative și cum identificăm emoțiile asociate acestor gânduri.
  • Cum putem să gestionăm emoțiile și cum ne expunem la situații noi.
  • Cum găsim soluții la evenimentele sociale și care sunt abordările comportamentale adecvate în cadrul interacțiunilor sociale.
  • Cum identificăm emoțiile care se declanșează ca urmare a gândurilor automate.
  • Cum putem să înlocuim un comportament disfuncțional.

 

Psiholog Giorgiana Anton

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.