Atașamentul definește legătura emoțională dintre oameni, iar John Bowlby sugerează că ne naștem programați să ne conectăm cu cei din jur, iar această legătură ne ajută să supraviețuim.
Între nou-născut și părinții micuțului sau alte persoane, se dezvoltă o relație specială. Atașamentul determină copilul să caute sprijin, apărare și alinare la persoana de referință, în caz de pericol. Acest pericol poate să fie atât obiectiv cât și subiectiv (amenințare, teamă, durere). Persoanele de referință, de care copilul se atașează sunt adulții cu care copilul a avut cel mai intens contact în primele luni de viață.
Teoria atașamentului descrie și integrează științific nevoia ființelor umane de a forma și întreține legături emoționale puternice față de alte ființe umane.
Programul se focusează pe relația dintre părinte și copil și e conceput pentru viitori părinți, actuali părinți sau îngrijitori, astfel încât să asimileze într-o modalitate ușoară principii importante care sprijină dezvoltarea atașamentului sigur. Atașamentul sigur ajută copilul să devină un adult funcțional și sănătos emoțional.
Programul Cercul Siguranței cuprinde 8 ședințe (o întâlnire săptămânală care va dura 1 oră și jumătate) și se derulează în grupuri de minim 6 persoane și maxim 10 persoane.