De Paul Biegler

Cercetarea arată că utilizarea paracetamolului de către femeile însărcinate poate afecta copiii.

Într-unul dinte cele mai riguroase studii, cercetătorii au descoperit că utilizarea paracetamolului de către femeile însărcinate corelează cu un risc ridicat pentru copii de a dezvolta autism.

Studiul, publicat în jurnalul JAMA Psychiatry, se bazează pe cercetări recente din Spania și Danemarca ale căror rezultate au arătat că există o relație între autism și utilizareaa paracetamolului de către mame.

Aceste studii, însă, au o limită comună – s-au bazat pe rapoartele oferite de mame pentru a calcula cantitatea de paracetamol utilizată – tehnică predispusă erorii.

Pentru a evita orice întrebări legate de raportarea failibilă, actuala echipă, condusă de pediatrul Xiaobin Wang de la Școala de Sănătate Publică Bloomberg a Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA, a măsurat nivelul de paracetamol din sângele prelevat din cordonul ombilical la naștere.

Echipa lui Wang a analizat 996 de copii născuți de mame înscrise în Cohorta de Nașteri din Boston. Acest studiu s-a derulat între anii 1998 și 2018 și a inclus doar nașteri fără fertilizare in vitro.

Cercetarea originală includea peste 3000 de mame și bebeluși. Subgrupul lui Wang a fost ales deoarece exista suficient sânge rămas din cordonul ombilical pentru a realiza testele necesare.

În studiul Boston, copiii au fost ținuți sub observație timp de două decenii prin intermediul unor teste, care, în unele cazuri includeau evaluări pentru tulburări din spectrul autist (TSA) și pentru tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD).

Echipa lui Wang a colectat toate aceste date și s-a apucat de treabă.

Au început prin testarea probelor de sânge din cordonul ombilical pentru paracetamol și două dintre produsele sale de descompunere. Obținând rezultatele, aceștia au calculat nivelul de medicament la care a fost expus fătul în preajma nașterii, divizându-l în scăzut, mediu și ridicat.

Pentru a fi siguri de rezultatele obținute, cercetătorii s-au asigurat că vârsta și greutatea ridicată a mamei, febra în timpul sarcinii, prematuritatea extremă și greutatea foarte mică la naștere nu interferează cu riscurile date de paracetamol.

Ajustând potențialele confuzii, au analizat toate datele privind relația dintre nivelul de paracetamol din sângele prelevat din cordonul ombilical și un diagnostic ulterior de TSA și ADHD.

Rezultatele ridică temperatura pentru o dezbatere deja incomodă.

Bebelușii din grupul cu un nivel ridicat de paracetamol au avut o creștere de aproape patru ori a șanselor de a avea TSA, comparativ cu cei din grupul cu un nivel scăzut de paracetamol. De asemenea, un nivel ridicat de paracetamol crește șansele de un diagnostic ulterior de ADHD de aproape trei ori.

Autorii consideră că ”marcatorii biologici ai cordonului ombilical în urma expunerii fetale la acetaminofen au fost asociați cu un risc semnificativ crescut de a dezvolta ADHD sau TSA în copilărie, aceasta fiind modalitatea organismului de a răspunde la doza de paracetamol.”

Având în vedere că, corelația nu implică cauzalitate, ce ar putea cauza acest efect?

Modul în care funcționează paracetamolul este surprinzător de complex luând în considerare vasta sa utilizare, dar se știe faptul că inhibă o enzimă numită ciclooxigenază sau COX, ca parte a efectului sau anti-inflamator și calmant.

Inhibarea COX a fost asociată cu probleme privind plasticitatea creierului și învățarea spațială la șobolani. De asemenea, paracetamolul este implicat direct în moartea celulelor nerevoase la rozătoare.

Totodată, studiul are limitele sale. Nivelul de paracetamol din organism scade la jumătate la fiecare trei ore, astfel încât probele de sânge din cordonul ombilical reflectă doar paracetamolul utilizat de mame în jurul perioadei de naștere și nu pe întreaga durată a sarcinii.

Cu toate acestea, autorii subliniază faptul că această perioadă este una importantă.

”Experimentele pe animale sugerează faptul că perioada perinatală reprezintă fereastra de expunere critică a acetaminofenului pentru a induce anomalii comportamentale la șoareci,” susțin autorii.

Există totuși și ale preocupări în ceea ce privește studiul de față.

Alex Polyakov, directorul clinic al Melbourne IVF și al Spitalului Royal Women, Australia, neimplicându-se în această cerceteare susține că ”studiul de față a inclus doar acei copii care au fost evaluați din punctul de vedere al dezvoltării neurologice, evaluare care nu a reprezentat o rutină pentru întreaga cohortă.”

”Această eroare semnificativă este evidentă în prevalența extrem de ridicată a tuturor afecțiunilor de neurodezvoltare din această cohortă, deoarece doar 32,8% din copiii incluși in cerecetare nu au fost diagnosticați cu ADHD, TSA, dizabilități de dezvoltare sau orice altă combinație a acestora” spune acesta.

”Prin urmare, aplicabilitatea rezultatelor studiului la populația generală, unde prevalența general acceptată a afecțiunilor de neurodezvoltare este sub 5%, este foarte discutabilă.”

Norman Saunders, un neurobiolog de la Universitatea din Melbourne, care nu a fost implicat în cerecetare, subliniază că ”studiul nu a inclus și un grup de mame care să nu fii luat paracetamol”. Astfel, în lipsa unui grup de control, este dificil de susținut că paracetamolul este cauza pentru efectele menționate. Saunders este de asemenea sceptic în ceea ce privește scurta perioadă de utilizare a paracetamolului analizată în cercetare.

”Nu știm nimic despre când altcândva ar fi putut utiliza paracetamol în timpul sarcinii. Este posibil, dar pare puțin probabil, ca asemenea probleme să fie cauzate de câteva comprimate de paracetamol luate în perioada nașterii,” spune acesta.

Care este, atunci, cea mai bună modalitate de a acționa pentru femeile însărcinate?

”Nimic din acest studiu nu indică faptul că un aport ocazional al câtorva comprimate de Panadol în timpul sarcinii ar avea vreun efect asupra riscului de ADHD și TSA,”spune Polyakov înainte de a adăuga un avertisment.

”Precum orice alt medicament, paracetamolul nu este lipsit de riscuri și trebui utilizat doar dacă este necesar, mai ales în timpul sarcinii. Bazându-ne pe rezultatele obținute de acest studiu e mai bine să se evite utilizarea paracetamolului în preajma travaliului și nașterii,” susține acesta.

De asemenea, Saunders recomandă prudență:

”Sfatul oficial actual din Australia (ex: Manualul Australian de Medicină, 2019) este că paracetamolul poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării, Dar luând în considerare informațiile publicate, este timpul să modificăm acest sfat.”

Tradus de Echipa Playful Psychology

Link articol: https://cosmosmagazine.com/biology/paracetamol-linked-to-higher-autism-risk

 

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.